Jump to content


Photo

Removing Duplicate Files


  • Please log in to reply
7 replies to this topic

#1 JenniferZ

JenniferZ

    Scrap Girl Scrapper Devotee

  • Design Team
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 3,951 posts
  • Personal Statement:Strong Women: May we know them. May we raise them. May we be them.
  • Gender:Female
  • Location:Enola, PA, USA

Posted 14 August 2008 - 07:53 AM

I just got a super laptop that's loaded with Vista. I transferred all my files from my Maxtor EHD to my laptop and now it seems that there are duplicate files. My new laptop has 320 G of hard disc space, and it says I only have a little over 150G free, which is insane. My desktop has 200 G and that has almost 100 G of free space. (I don't have any files on my laptop that aren't on my desktop.)

It seems that I have two files of everything on the laptop. Sometimes I'll go in to My Pictures and the files I want won't be there, but if I enter through my user name and then get to My Pictures via My Documents, it's there. I am afraid to delete things in case I get rid of important stuff. Does Vista have a duplicate file finder, or is there a way that this task can be automated?

Thanks in advance for any advice!

Oh, and I am on a PC, not a Mac.

spring10siggy.png
Button_Designer.pngSGblinkie.gif


#2 MaryJo

MaryJo

    A Scrap Girl and Lovin' it!!

  • Members
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 7,722 posts
  • Gender:Female
  • Location:Syracuse , NY

Posted 14 August 2008 - 09:31 AM

Hi Jennifer, I don't know if I can be of any help to you ,but I will try. Let me ask you a couple of questions, Did you transfer your files from your old computer to your new computer?

I keep all my digi, photos , and LO's on my EHD and not on my Hard drive, that way it gives me a ton of free space for my programs on my laptop. But, I do have backups of everything on DVD's.

You may be getting double if you did transfer over your Photoshop or Elements. Bridge keeps a record of all your photos and such. I stopped using Bridge because it took up too much space on my laptop.

I highly doubt that this will help you any, but there will be others to come along who can help you better.

I would check your hard drive to see what's there, and if I can give you a piece of advice, you really only need your stuff on your EHD, it will work just like a drive on your computer. I just plug it in when ever I open my laptop up. HTH
Posted ImagePosted Image

#3 JenniferZ

JenniferZ

    Scrap Girl Scrapper Devotee

  • Design Team
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 3,951 posts
  • Personal Statement:Strong Women: May we know them. May we raise them. May we be them.
  • Gender:Female
  • Location:Enola, PA, USA

Posted 14 August 2008 - 12:28 PM

I use my EHD to back-up my desktop and I transferred whatever was on the EHD to my laptop. I thought about just using the EHD and not my laptop drive, but I do take the laptop places and as it has a 17" monitor, I don't really want to drag around an EHD and cable, too. I got a huge hard drive on purpose, so I could do that and use my EHDs (and DVDs) for back-up only.

I did transfer Photoshop over, but I never opened Bridge, or used it to my knowledge. Does Bridge load stuff automatically?

Hmmm...thanks for this advice, Mary Jo.

spring10siggy.png
Button_Designer.pngSGblinkie.gif


#4 April Showers

April Showers

    Boutique Diva

  • Admin
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 41,868 posts
  • Gender:Female
  • Location:Oregon

Posted 14 August 2008 - 12:36 PM

I don't think Bridge actually keeps copies of the files. I just cleaned up files on my EHD. I just went through and checked them, deleting duplicates. My EHD was full, but now I have 86G free. You should be fine with your files on your laptop, but as your supplies grow, you may want to get a little (size) large (capacity) USB powered EHD. Those won't take up much space at all in your laptop bag. (Exactly what I asked DH for, we'll see if I get it for an anniversary present this Saturday) ;)

gallery_5375_358_11104.pngMy Gallery I scrap with Photoshop CS6.

SGblinkie.gifButton_Layout.pngWT-Button-copy.gifButton_Welcome_Mgr.pngBLINKIES_MOM-Past.gif


#5 MaryJo

MaryJo

    A Scrap Girl and Lovin' it!!

  • Members
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 7,722 posts
  • Gender:Female
  • Location:Syracuse , NY

Posted 14 August 2008 - 12:42 PM

I have the same size monitor on my laptop and with the 500mb EHD with a heavy duty usb cord, its like April said, it really doesn't take up alot of space, the only draw back is the electric supply. The only time I couldn't use it was on the plane last year.
But, like April said, check your EHD and see if there are duplicates on it!
Posted ImagePosted Image

#6 PattyBee

PattyBee

    Super Scrapper

  • Members
  • PipPipPipPip
  • 253 posts
  • Gender:Female
  • Location:Arkansas

Posted 14 August 2008 - 01:52 PM

Picasa has a "Show Duplicate Files" function, that can help you find and delete the extras. It's under Tools> Experimental> Show Duplicate File.
Patty
Homeschooling Mama to 9 wonderful blessings (ages 14 to newborn).
"Yes, they're all mine. No, none of them are twins. Yes, we know what causes that. And no, we aren't planning to be done anytime soon."

#7 JenniferZ

JenniferZ

    Scrap Girl Scrapper Devotee

  • Design Team
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 3,951 posts
  • Personal Statement:Strong Women: May we know them. May we raise them. May we be them.
  • Gender:Female
  • Location:Enola, PA, USA

Posted 14 August 2008 - 07:58 PM

OK, I have ACDSee and it has a find duplicates tool. I'll try it and I guess I'll have to break down and go through it all manually just to make sure I don't get rid of something inadvertently (sp?).

April & Mary Jo -- I am having trouble finding a decent carry bag for my laptop due to its 17" screen. (There are TONS of cool options for 15" monitors...GRRR...) Any recommendations?

spring10siggy.png
Button_Designer.pngSGblinkie.gif


#8 MaryJo

MaryJo

    A Scrap Girl and Lovin' it!!

  • Members
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 7,722 posts
  • Gender:Female
  • Location:Syracuse , NY

Posted 14 August 2008 - 09:16 PM

I am making a quilted one for my new laptop, like you I couldn't find anything that was big enough or nice enough or even in my budget! All the really nice ones were all leather and more than I wanted to spend !
Posted ImagePosted Image




0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users