Jump to content


Photo

Help - The Gremlins Are Here!


  • Please log in to reply
9 replies to this topic

#1 Deb C.

Deb C.

    Scrap Girl Messageboard Wise One

  • Members
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 3,208 posts
  • Gender:Female
  • Location:SW Florida

Posted 13 June 2012 - 11:38 PM

I pressed something that the gremlins didn't like - - and they took my tools, photo bin, layers, etc.

I finally figured out how to get everything back except the options at the top. I know they are probably not called options but it's where you can pick the size you want your type to be, the font, etc.

I closed everything and opened it back up but it's still not there.

Also, while I'm here, I thought I used to be able to see the size of the photo at the bottom of the screen, like 4x6, etc. Now I only see the pixel size and resolution. How can I get that back?

Thanks.

Deb C.
PSE 9 on a MacBook Pro

#2 MariJ

MariJ

    Scrap Girl Messageboard Wise One

  • Welcoming Committee
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 17,346 posts
  • Gender:Female

Posted 14 June 2012 - 06:48 AM

Hmmmm.. I use PSE6 on Mac so can't really help but can tell you whenever I have a problem like this - the first thing I do is go up to my top left corner (don't know if it's the same for you) and click the arrow, then click on "reset all tools" in case I've inadvertently clicked something. Hope that helps until someone else comes along. :)

         gallery_19549_358_19841.png
BLINKIES_MOM-Past.gif     Button_Welcome.png    Button_Published.png WT-Button-copy.gifSG-10thAnniversary-Blinkie.gif


#3 Florida granny

Florida granny

    Scrap Girl Messageboard Wise One

  • Creative Team
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 11,865 posts
  • Gender:Female

Posted 14 June 2012 - 12:00 PM

I agree with MariJ above. Also remember that the options appear when you actually go to use a tool. They aren't always there. For example, when you click on the crop tool, the options "aspect ratio" "resolution", etc. will show up. If you mean that whole section of the screen is missing, then, I'm sorry I have no idea how to help. Good luck!

gallery_20673_66_37871.png

BLINKIES_MOM-Past.gifLove-ATCs.gifSGblinkie.gifSG-10thAnniversary-Blinkie.gif


#4 KatieGrace

KatieGrace

    Scrap Girl Messageboard Wise One

  • Members
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 4,729 posts
  • Gender:Female
  • Location:Southern Wisconsin

Posted 14 June 2012 - 02:27 PM

I don't know anything about Macs but sometimes when I have a program that is just not working normally, I reboot the computer and when it comes up again everything is fine.

BLINKIES_wise1.gifBLINKIES_NightSCRAP.gifSG_LongLive_72_zps19f45c47.gifWT-Button-copy.gif


#5 PBarnes

PBarnes

    Scrap Girl Messageboard Wise One

  • Members
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 22,301 posts
  • Personal Statement:Digitally Addicted!
  • Gender:Female
  • Location:Nebraska

Posted 14 June 2012 - 02:47 PM

I'm not on a MAC either but my dimensions on photos shows inches and what resolution the photo is. If I click and hold on the dimension bar, it shows me the pixel measurements. I looked under Edit>Preferences to see if I could find a place to change it, but I didn't find anything. I'm sorry I wasn't much help.

#6 BarbaraC1977

BarbaraC1977

    Organizational Diva -- loves to play with supplies!

  • Members
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 5,324 posts
  • Gender:Female
  • Location:Colorado Springs, CO

Posted 14 June 2012 - 09:07 PM

There IS a command that hides/shows all your tools. I intensely dislike what Adobe chose for the command in PS, because it's WAY TOO EASY to click it by mistake. I think it's the same in PSE. Try opening PSE. After it's fully open, press the TAB key. You should get your tools and palettes back.

gallery_17172_358_42296.png
SGblinkie.gif  SG_BB_LoveThis.png  BLINKIES_MOM-Past.gif
Scrapper | Wife | Mother | Friend | Soprano | Traveler
Rotarian | CEO, Auction Systems
| Recovering Perfectionist


#7 Deb C.

Deb C.

    Scrap Girl Messageboard Wise One

  • Members
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 3,208 posts
  • Gender:Female
  • Location:SW Florida

Posted 14 June 2012 - 09:13 PM

Thanks, ladies, for your help.

Yes, Florida Granny, the whole section was missing. I didn't even have the option "reset all tools", Marij. And I did turn off the computer and that didn't help, KatieGrace.

BUT - - - I turned it off again and took it on vacation with me - - and the next time I turned it on - - everything was fixed. Guess the Gremlins wanted to go on vacation too!! :)

Anyone know how to make the photo size show up in inches instead of pixels at the bottom of the edit screen?

#8 Rose Ann

Rose Ann

    Scrap Girl Scrapper Devotee

  • Members
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 2,691 posts
  • Gender:Female
  • Location:Georgia

Posted 15 June 2012 - 07:25 AM

You can change how that little bar displays information by going to Edit>preferences>Units & Rulers then on the Units section, there's a drop down box next to the word Rulers. Choose inches and you should be good to go.
Hope that helps!

Post again if you still have difficulty and I'll make you a screenshot.
Posted Image Posted Image

#9 Deb C.

Deb C.

    Scrap Girl Messageboard Wise One

  • Members
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 3,208 posts
  • Gender:Female
  • Location:SW Florida

Posted 15 June 2012 - 11:19 AM

Rose Ann, thank you so much for your solution. It worked!! I can now see how big my photo is in inches!

I'm on a Mac with PSE 9 so maybe that's why this was different - - but Preferences was not under Edit. I had to search for that, but once I found it, it was Easy Peasy.

Thanks again!

Deb

#10 Rose Ann

Rose Ann

    Scrap Girl Scrapper Devotee

  • Members
  • PipPipPipPipPipPipPipPipPipPip
  • 2,691 posts
  • Gender:Female
  • Location:Georgia

Posted 15 June 2012 - 12:11 PM

Cool beans! I am so glad it worked out for you!
Posted Image Posted Image




0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users